Sebagai relief supervisor di Kuala Lumpur

Salam aidilfitri,
Alhamdulillah bersyukur sebab aku masih lagi bernafas pada raya tahun ini 2017. Tahun ini aku tidak beraya dengan familiku tapi memilih untuk bekerja di hari lebaran ini.

Well, aku nak bercerita la suasana aku beraya di Kuala Lumpur ini. Ok, first sekali aku nak kongsi pengalaman aku dengan pelanggan semasa waktu aku bekerja. Masya Allah, memang menduga sungguh.

Pelanggan pertama, die terhantuk dengan roller yang menghubungkan ruang atas dengan ruang bawah tempat makan. Ok, aku memang sengaja menutup separuh roller tu supaya senang pelanggan yang masih berada di atas untuk turun keluar kerana itu adalah salah satu laluan untuk keluar begitu juga penghuni hostel. Satu lagi untuk mengelak pelanggan naik ke atas makan selain pergi ke tandas. Sebab pernah satu kes, pelanggan tidur di ruang atas terutama geladangan. Pelanggan ni bengang argue kenapa tutup separuh dan dengan muka merah marah2 cashier aku then, die sepak penutup button roller tu sampai staff aku tak boleh nak buka. Dah la kunci tak de. Cashier aku dengan spontan berkata kalau ye marah jangan la sampai tendang button tu. So, ---- malas na panjang2. Aku kadang malu lar bila orang yang marah2 nampak sangat bodoh, last2 minta maaf. nauzubillah3x. Moga kita boleh mengawal marah kita nanti.

Pelanggan kedua, komplen pasal cili sachet tak de. Paling bagus die kata langsung tak diberi cili sachet dan meminta pihak atasan untuk bayar ganti rugi atas kesilapan aku sebab tak sediakan cili sachet dan mengatakan mengambil sos pump untuk bawa balik adalah tidak bersih serta die meminta lain kali sila bagi notis atau tutup kedai sementara cili sachet sudah ada.pihak atasan setuju memberi pampasan seperti die mahukan 9pc ayam original bila die datang.. Ok, cashier aku memang sudah memberi condiment yang sesuai dengan order die. Die order 2 bucket 15 ketul ayam. Jadi cashier aku memberi condiment 5pc sebanyak 5paket dan 2&3pc condiment yang mengandungi sudu kecik 5paket sebabnya untuk tambahan. Cuma silap cashier aku, die katakan tiada cili sachet bila die perlukan lagi. Cashier aku bertanya pada die kalau die perlukan lebihan sos, boleh die ambil sos pump. Die kata ok. Jadi kenapa perlu meminta pampasan dan marah2 pihak atasan. Bukannya aku minta die pergi outlet lain untuk dapatkan cili sachet dan bukannya langsung tiada cili. Malah outlet aku besebelahan dengan kk mart. Nauzubillah3x, bila terlalu bijaksana mende yang kecil macam ni menampakan lagi kebijaksanaan die. Cili sachet memang ade dalam condiment jadi tak perlu nak tutup kedai.

Pape pun, aku masih setia bekerja dan masih senyum ketat bila kene marah dengan pelanggan.  Nak tak nak, pelanggan sentiasa betul even sebenarnya tak betul. May God bless you to those  yang always buat orang sakit hati dan marah2 orang.

Sila semak kembali diri korang.

Post a Comment

Ratings and Recommendations by outbrain