Kembali kerja dengan KFC.

Ak tak sangka ak masih meneruskan kerjaya ak dengan KFC. Korang jangan plak pikir, dah ludah jilat balik. Ni bukan sesuatu yang boleh dlepaskan bila berkaitan dengan keinginan dan kelebihan sesuatu kerjaya.

Ak sehabis baik memikirkan buruk baik antara kerjaya baru dan lama ak. Ok, ak bagitau pemikiran ak masa ak dalam training dengan Aegis. Masa ak training pada 12 Jan, ari first day ak kat Aegis. Ak ditemani bekas kwn baik ak. Sori guna bekas, sebab die sekarang dh tak jadi kawan baik. Nanti ak story k? Ak story lu pasal Aegis ni.

Bila ak stat training, ak dikumpulkan dalam grup besar about 40 org. Semuanya muda lepasan SPM. Offer gaji basic 1800 tapi kontrak sebulan. Ak dn beberapa kerat jer tua maksud ak umur 25thn ke atas. First day cam biase. Second day 13 Jan ( besdy bekas kwn baik ak), ak xbagi pun hadiah kat die sebab tah ak pikir ad ak dengan die, dah ckup. Jadi 13 Jan ni, ak di bawa ke hulur ke hilir dalam HR Aegis. Pastu dorang dengan slumber bagitahu, u r adult worker. Jadi kami ofer korang masuk telemarketing insuran rather than customer service Celcom. Ak bengang sebab bekas kwn ak bgtahu Celcom masih kosong. Tapi bila nama ak xlayak utk Celcom. Ak quit. Ak ase offer die dn beban die baik ak cari kerja lain. Sebab :

- basic RM1700
- kerja setiap sabtu if target tak achieve
- jiwa ak bukan org yg suka promot
- OT tak boleh sangat sebab ikut opis hour
- ak kene bangun awl 530pg bersiap nak msuk kerja sbb elak jammed
- ak kene bayar sewa bilik even kongsi dengan bekas kwn ak
- minyak kete tong2 dengan belas kwn ak
- bila kira2 gaji ak sama jer dengan KFC
- elaun makan xde.

Jadi, keputusan ak quit ni adalah betul sebab pastu ak dah tak kawan dgn kwn baek ak ni. Cuba bayangkan kalau ak amek kerja ni, pastu ak mesti dah xsebilik dengan die. Ak kene naik kete lain utk pergi kerja. Jadi bebanan ak bertambah. Alhamdulillah sebab ak tak amek kerja tu. Lagipun telemarketing kat Aegis tu bukan pemenan. Kontrak 2 tahun. Kenaikan gaji xdok. Bonus xdok. dan macam2 lagi.

Jadi pada 13 Jan tu gak, ak kontek balik dengan RM ak. Memang ak salu kontek sebab die jer yg ak suka bercerita. Jadi RM ak bagitau, AC ak offer ak kerja balik KFC. Tapi bukan kt One Utama. Ak pun accept la sebab ak dapat balik kerja kt KFC Bentong. Ak sangat2 bersyukur dan lega sangat2. Sebab ak tak menganggur. Tapi masa 13 Jan tu malam tu, ak nanes sepuas hati masa ak citer kt umi ak. Yes, bekas kwn ak dengar. Ak biakan die dengar. Ak tak tahan. Ak ase macam kne tikam kat jantung ni sampi ak pikir esok jer ak leh hidup. Buat pengetahuan korang notis sebulan ak masih lagi berjalan (26 Dec - 25 Jan) dan ak sempat untuk buat surat penarikan resign pada 19 Jan. Ak request nak kerja bila masuk punch kad baru.

Kenapa ak pilih KFC Bentong :

- basic gaji ak sama berdasarkan kenaikan dari 1700
- dok hostel
- pemenan worker
- xperlu bangun awal pagi elak jammed sbb hostel ats KFC
- ada bonus setiap tahun,
- ada kenaikan gaji
- ada elaun makan
- ada masa tuk ak beribadat
- ak boleh berjimat duit utk masa dpn

Lagipun, ak dah nekad 2015 ni ak nak berubah. Ak nak dekat pada Allah. Ak nak jadi anak solehah berdoa pada umi dn abah ak. Alhamdulillah ak dapat. Itulah sebabnya kenapa ak kembali dengan KFC.

terima kasih sebab baca.

Post a Comment

Ratings and Recommendations by outbrain