Pergerakan Emas untuk Bulan Januari 2015

Ak nak tunjukkan pergerakan emas untuk bulan Januari, pergerakan emas ini berdasarkan pembelian emas ak di RHB semasa 28 Mei 2014. Jadi ak nak buat perbandingan antara bulan Mei 2014 dan Januari 2015. Ak boleh buat keuntungan jika ak jual.


Masa ak beli pada 28 Mei tu, harga emas adalah RM132. Jadi RHB amik keuntungan sikit. Sekarang ni, harga emas dah cecah RM140++. Ak beli tak banyak 5g itu pun syarat die mesti beli sekurang-kurangnya 5g.


Ok, kat atas ni pulak harga semasa emas yg ak print screen 16 januari. Harga emas RM142.24. Kalau ak jual :

Harga beli RM132 - Harga bank buy RM142.24
= RM10.24 segram.
Ak jual 4g = RM40.96.

Cuba bayangkan kalau masa harga RM132 tu ak laburkan RM10k duit simpanan ak. Ak ad 76g emas. Kiranya ak tambah bape ringgit lagi untuk bulatkan emas jadi 76g. Pastu hari ini, ak jual semua 75g. sebab kena tinggalkan 1g dalam akaun.

= RM10.24 x 75g
= RM 768.

Nampak tak? Lebih kurang dengan kalau ko laburkan dengan ASB. Tapi masalah nyer ak tak terpikir pun masa tu. Tapi untuk pengetahuan korang, banyak pendapat dan ide2 kutuk orang pasal emas ni. Ak ad emas fizikal, emas kertas pun ak ad. Tahun ni ak nak rancang baik2 supaya ak tak ketinggalan nak kaut keuntumgan dengan usaha sendiri.

Kelebihan buat akaun emas RHB ialah, harga spread die rendah sangat berbanding bank2 lain, tetapi kekurangan die ko kene beli dan jual kat kaunter die dan di branch itu saja. Contoh ak, ak tak jual2 emas ni sebab ak dok KL, branch ak daftar kat Bentong. Jauh dan tak berbaloi dengan keuntungan ak dapat.


Jadi kalau korang minat dengan emas macam ni, perkara pertama mempunyai simpanan kecemasan dulu. 6 bulan korang punya perbelanjaan bulanan.Sebagai contoh ak, 6 x 900 = 5400. Jadi ak simpan dulu 5400 ni dalam Tabung Haji ak. Pastu ak kumpul pulak 5000 untuk modal ak main emas ni. Jadi kalau korang sesak nak pakai duit tak delah korang g jual emas korang tu. Lebih teruk kalu masa tu harga emas rendah dari harga korang beli. Pergh, rugiii. Mesti korang ase susah nak kumpul 5000, ap kata korang main kutu, amik la awal bulan supaya korang boleh beli terus bila harga rendah.

Ok,masa korang kumpul duit tu, korang boleh la belajar sikit2 ilmu2 emas ni. Jadi bila dan terkumpul modal tu, ilmu korang pun dan ok. Jadi mulakan pelaburan anda....

Bawah ini pula applikasi yang ak guna kalau nak tgk harga emas utk RHB dan Maybank.



Post a Comment

Ratings and Recommendations by outbrain