Ramadhan Di Bandung Tak terasa Macam Malaysia

Cerita ni back to back masa ak bercuti di Bandung pada 22-25hb July 2013. Masa itu, bulan puasa. Bila ak berada di Bandung suasananya sangat berbeza dengan Malaysia. Terutamanya bab berpuasa. Ak xtau la dorang ni puasa or ap? Yang penting kalau ak berada di pasar baru. Memasing slumber offer air atau makanan baek yang bertudung atau tak..

Pastu kalau time berbuka plak, xde pun bazar2 untuk jualan berbuka. Memang jauh beza ngn Malaysia. Masa tu la ak mula ase rindu ngn ayam golek la, cucur udang la, ayam tempayan la, macam2 lagi la. Ak makan pun tak lalu mana. Sebab rindukan Malaysia. Alah bau dok 4 hari jer pn.

Satu jer ak puji, dorang sangat sopan bila layan customer. Tak kisah la customer tu cerewet gila. Dorang senyum jer. Pastu layan, amik tu amik ni. Suara masih lagi slow dan sopan. Tu yang paling ak suka, dan memang ase nak g balik. Layanan tu jauh baek dari Malaysia.

Cuma paling ak tak suka, sume benda bila mintak tolong kne ad upah. Angkat beg pun bg upah. kalau malaysia, minta tolong memang tolong la. Mana ad hulur pape. Ikhlas. Tapi kalau dorang xikhlas. Mesti xgerak2 selagi tak bagi upah. Sik baek, duit dorang murah. kalau mahal.ermmmmm sengkek gak.

Akhir kata, ak suka malaysia. Masyarakat majmuk yang saling memahami dan sayang menyayangi. Pergi la jauh mana, tanah air kita jugak kita ingat.
Post a Comment

Ratings and Recommendations by outbrain