Jom buat duit dengan kitar semula.

Salam pembaca sekalian,
Aku sangat teruja dengan pembacaan pasal kitar semula yang mampu memberi duit. Impian aku nak bukak kilang kitar semula, berdasarkan pengalaman mesti la mula dari mengutip.Baru boleh bukak kilang. Aku dah mula sikit2 tapi aku lebih berminat dengan kotak tetrapak sebab kecik senang aku nak lipat masuk lam kotak lain. Sehari boleh dapat 10 kotak tetrapak milo. Kalau sebulan boleh dapat 30x10=300pc.

Boleh la, aku nak simpan banyak2 lu pastu baru aku g jual. Tapi kalau boleh aku nak simpan segudang.hahahaahahhaha....Sampai satu tahap mana tahu ade pihak tertentu suh aku beli mesin untuk asingkan bahan kotak tu terus. Aku suka sangat. Kotak tetrapak ni sangat bernilai kalau kita Malaysia boleh hasilkan produk dari hasil kitar semula kotak ni.

 

Rosly Darahman terajui usaha kitar semula


ROSLY Darahman berdiri bersebelahan kertas surat khabar yang telah dimampatkan ketika ditemui di pusat pengumpulan kertas dan plastiknya di Pulau Musang, semalam.


KUALA TERENGGANU 22 Sept. - Dia tidak mempedulikan apa yang mungkin dikatakan orang tentang dirinya apabila memilih untuk bergelumang dengan sampah-sarap bagi membina kehidupannya sekeluarga ketika itu.
Rosly Darahman,46, sedar bahan terbuang seperti kertas dan botol-botol plastik yang selalunya melimpahi tong-tong sampah dan berakhir di pusat pelupusan untuk dibakar mempunyai nilai.
Namun ia suatu kerja yang mudah, perlu memerah keringat selain tidak dipandang tinggi ketika dia memulakan usahanya secara kecil-kecilan selepas tamat Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).
Ketika rakan sebaya mencari ruang untuk makan gaji atau menyambung pelajaran, dia nekad untuk membantu mencari rezeki buat keluarga.
''Saya didorong oleh seorang sepupu yang juga bekerja sebagai pemungut sampah untuk dikitar semula di sebuah syarikat membolehkan pengalamannya itu dikongsi bersama untuk menapakkan diri dalam perniagaan ini," ujarnya.
Beliau yang berasal dari Setiu menceritakan, ketika itu ayahnya dilanda kemurungan kerana kehilangan beberapa ahli keluarga.
Bermula dengan menyewa sebuah rumah kedai berharga RM200 sebulan di Wakaf Mempelam di sini, dia dan dua lagi rakannya memulakan perniagaan dengan melakukan kesemua kerja bermula dari mengutip sampah dari kedai ke kedai.
''Kemudian kami mengumpul, mengasing, menggred dan mengikat bahan-bahan kitar semula yang dilakukan secara manual selain turut menjadi pemandu untuk membawa bahan-bahan itu ke Thailand untuk dijual.
''Kami juga mendapatkan bekalan daripada penarik-penarik beca dan pengumpul-pengumpul sampah di jalanan. Sekurang-kurangnya saya dapat juga memberikan pendapatan untuk mereka," ujarnya ketika ditemui Utusan Malaysia di sini hari ini.
Setelah semakin yakin dengan apa yang dilakukan, dia meminta bapanya menjual tanah sekangkang kera kepunyaan keluarga bagi membantunya untuk melonjakkan perniagaan tersebut.
Dia membeli sebuah lori usang berharga RM7,000 dan sekitar bulan September 1989 dia memulakan perniagaan secara serius dan kini mencecah lebih 20 tan bahan kitar sehari berbanding 20 tan sebulan pada awalnya.
Menyorot masa lalu, Rosly menceritakan dia terpaksa bergolok-gadai untuk menambah modal kerana kesukaran mendapatkan pinjaman melalui institusi kewangan.
Namun ujar Rosly, dia sedikit pun tidak putus semangat dan bersyukur akhirnya memperoleh pinjaman daripada Majlis Amanah Rakyat (Mara) sebanyak RM5,000 untuk membeli sebuah mesin pemampat bahan kitar semula bagi mempercepat dan menambahkan produktiviti.
"Ada ketikanya saya tidur tiga jam sahaja sehari kerana sepanjang masa terpaksa bekerja.
"Pernah satu ketika saya terpaksa memandu ke Thailand, namun kerana tidak tahan mengantuk dan perlu sampai mengikut masa yang ditetapkan saya memberhentikan lori lalu berlari sejauh 100 meter dan berpatah semula ke lori semata-mata untuk menyegarkan mata.
"Setelah penat bekerja seharian, bayangkan bahan kitar semula itu hanya dibeli dengan harga 14 sen sahaja sekilogram pada awalnya," jelasnya.
Rosly yang merupakan Pengarah Urusan RD Papers Sdn. Bhd., sebuah syarikat kitar semula milik bumiputera yang terkemuka dan paling berjaya di Pantai Timur.
RD Paper kini memiliki 40 buah lori serta 160 orang pekerja bagi mengendalikan urusan pengumpulan dan penjualan bahan-bahan kitar semula itu.
Selain ibu pejabat di Pulau Musang di sini, sebanyak dua lagi cawangan dibuka di Jertih dan Kota Bharu sebagai pusat pengumpulan.
Pihaknya merancang untuk membuka kilang di Cerating, Pahang dan Gong Badak dekat sini lagi bagi penghasilan produk hiliran bagi pengeluaran bahan plastik.
Rosly berharap, jika apa yang diusahakan dianggap sebagai satu kejayaan, sekurang-kurangnya dapat memotivasikan generasi akan datang agar lebih berani berusaha dalam mengusahakan perniagaan baru.
"Jangan takut untuk mencuba kerana peluang dan ruang pasti ada namun apa yang penting kesungguhan dan semangat yang kuat perlu ada bagi mengatasi pelbagai cabaran yang bakal dilalui," ujarnya.
Jika anda pernah melihat premis RD Paper di sini atau di Kota Bharu, dari luaran pastinya tidak akan menyangka ia sebagai pusat pengumpulan barangan terbuang.
Landskap yang terjaga dan dekorasi kuntuman bunga daripada botol plastik pelbagai warna menambahkan hiasannya di pintu masuk.
Post a Comment

Ratings and Recommendations by outbrain