Cara Menguatkan Ingatan

Kali ini aku nak berkongsi dengan korang cara menguatkan ingatan. Cara menguatkan ingatan ini sangat sesuai bagi pelajar atau mereka2 yang memerlukan ingatan yang kuat dalam kerja. Cara atau kaedah menguatkan ingatan ini sudah diamalkan oleh mereka sejak zaman dulu kala lagi. Betul ker? Menguatkan ingatan paling penting bagi tahfiz kerana mereka memerlukan ingatan yang kuat untuk menghafal sebuah al-quran.

Malah nabi kita pasti mengamalkan teknik menguatkan ingatan sebab baginda perlu menghafal pelbagai firman Allah yang diturunkan kepada baginda. Jadi betulkan teknik menguatkan ingatan ni sudah berkurun lamanya. Cuma kita jer yang malas nak amalkan teknik menguatkan ingatan ni. Mari kita lihat teknik menguatkan ingatan ni :

- Banyak membaca buku2 atau ilmu2 berbentuk pengetahuan dari hiburan.
- Memperbanyakkan aktiviti luar yang boleh mencergaskan dan cerdaskan minda.
- Selalu join seminar atau talk show sebab menggerakkan saraf otak untuk berfikir.
- Menatap dan renungi ayat Quran
- Otak selalu berfikir xkira nak kawen ker nak makan ker pikir jer.
- Berimaginasi menggunakan semua deria kita.
- Bertakafur dan berfikir tentang kejadian alam.
- Membaca, mendalami, memahami dan menghayati isi Quran.

Jadi korang bolehlah mengamalkan petua menguatkan ingatan ni. Sangat mudah bukan petua menguatkan ingatan ni memang ia lebih kepada aktiviti harian kita. Setiap pergerakan kita mampu menguatkan ingatan. Ini semua lebih kepada rohani kita. Untuk menguatkan ingatan kita perlu mula dari rohani.
p/s : nanti continue pada pemakanan pula.
Post a Comment

Ratings and Recommendations by outbrain